Zakaj informatika in računalništvo?

Si želite pridobiti uporabno znanje na področju informatike in računalništva? Si želite ustanoviti start-up podjetje na področju razvoja spletnih ali mobilnih aplikacij? Si želite hkrati pridobiti tudi znanja na področju podjetništvaprojektnega menedžmenta in poslovanja?

Potem ste na pravem mestu. 

Informatika in računalništvo najdemo v samem središču današnjega razvoja; kot diplomant boste pridobili znanje za uspešnejše doseganje zadanih ciljev na obstoječem delovnem mestu ter znanje za razvoj novih delovnih mest, ki so v koraku s časom in hitrim gospodarskim napredkom.

Diplomanti FIŠ imajo veliko zaposlitvenih možnosti. Praktično vsako podjetje dandanes namreč potrebuje vsaj enega informatika ali računalniškega strokovnjaka, večja podjetja pa imajo temu namenjene cele oddelke. Tu so še javne ustanove, organizacije za zbiranje in obdelavo podatkov, ter izobraževalne inštitucije. Študenti FIŠ med študijem pridobijo tudi znanja s področja podjetništva in projektnega menedžmenta, kar jim nudi še dodatno samostojnost pri delu.

Poišči svojo službo v:

 • organizacijah, kjer zbirajo in statistično obdelujejo podatke za namene trženja, prodaje, odnosov z javnostmi, ugotavljanja javnega mnenja,
 • lastnem start-up podjetju za razvoj aplikacij in programov,
 • podjetjih s področja informacijsko – komunikacijskih tehnologij (IKT),
 • javnih ustanovah, kjer uporabljajo ali preučujejo povezave med IKT ter družbo, 
 • organizacijah, kjer izvajajo delo na področju IKT in tudi druge poslovne naloge itd.

Stroka informatike je s svojim razvojem omogočila tudi veliko rešitev za izboljšanje vsakdanjega življenja ali bolj zapletenih vprašanj. Naši študentje so oblikovali inovativno rešitev Inso+ IT, ki je namenjena sladkornim bolnikom in zdravstvenim ustanovam. Inovacija je kombinacija mobilne aplikacije in spletne strani ter pomeni izboljšanje kakovosti življenja za bolnike in poenostavitev dela medicinskih sester in zdravnikov. S tem želijo inovatorji vplivati na večjo osveščenost bolnikov in zagotoviti nižje stroške zdravljenja ter nabave zdravil. Prejeli so bronasto priznanje za najboljše inovacije Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine za leto 2012.

Velik uspeh je dosegla ekipa SQBZY, ki je nacionalna zmagovalka IT tekmovanja Imagine Cup 2014 v kategoriji World Citizenship. Ekipa je razvila informacijski sistem za vizualizacijo podvodnih lokacij (izris podvodnih zemljevidov), ki bo zbiral in ponujal ažurne podatke preko desktop in mobilnih aplikacij. Aplikacija bo uporabna za potapljače in potapljaške centre, kopalce, morske biologe, ribiče. Sistem bo omogočil tudi shranjevanje potapljaških dnevnikov v oblak, večjo dostopnost do podvodnega sveta in podatke o temperaturah in čistosti vode, strukturi oz. reliefu terena pod vodo in globini, živem in neživem svetu in drugih uporabnikih sistema. 

Da je projekt res vrhunski, dokazujejo tudi ostali dosežki, saj je ekipa SQBZY letos zmagala na Science Slamu v Ljubljani in na natečaju pospeševalnika idej ITIME za najboljši start-up podjetniški projekt.

Zakaj FIŠ?

Želite razširiti svoje znanje na področju informacijskih tehnologij in računalništva? Vas zanima razvoj spletnih aplikacij, algoritmov, operacijskih sistemov in mnogo več?

Postanite študent FIŠ-a!

Pri nas je študent na prvem mestu. Zato Vam omogočamo:

  • osebni pristop predavateljev do študentov in mentorstvo;
  • znanje o sodobni tehnologiji, ki ga podajajo mladi in strokovni profesorji ter asistenti;
  • sodobno komuniciranje študentov s fakulteto (FB, Twitter, elektronski indeks, spletni urnik, ki je prilagojen za Google koledar in Outlook, spletna učilnica Moodle za objavo študijskih gradiv);
  • brezplačen študij tudi za zaposlene;
  • prilagojen urnik rednim, izrednim in zaposlenim študentom;
  • mednarodne izmenjave.

Vsebinsko bogat študij z izkušenimi profesorji

FIŠ je ustanova, na kateri so študijski programi v toku z zadnjimi trendi na področju informacijske družbe in razvoja informacijskih tehnologij. Ponuja sodobne metode učenja, ki jih izvajajo na svojem področju uveljavljeni domači učitelji in tuji gostje iz svetovno znanih univerz, ter napredna učna sredstva. Predavatelji na FIŠ imajo obilo praktičnih izkušenj iz snovi, ki jo podajajo, prav tako podajanje snovi sloni na praktičnih primerih. FIŠ-evi profesorji, raziskovalci, strokovni sodelavci in seveda študenti FIŠ so močno vpeti v mednarodno okolje, v katerem sodelujejo kot enakovreden partner v izmenjavi znanstvenih dosežkov, novo dodanega znanja in izkušenj, ki so nujno potrebni za dosego najboljših rezultatov na svojem področju.

Naše znanje je pospeševalnik regijskega gospodarstva

Študentom omogočamo povezovanje s podjetji, saj so naši partnerji Microsoft, Krka, Arnes, TPV, Razvojni center Novo mesto … Skupaj oblikujemo programe za razvoj avtomatskega prepoznavanja in razvrščanja elektronskih dokumentov, razvijamo orodja za uporabo programov v vsakdanjem življenju in s tem optimiziramo delovne procese, povečamo časovno učinkovitost ter zmanjšamo birokracijo, poenostavimo postopke v avtomobilski, storitveni in farmacevtski industriji.

Za hitrejše raziskave in učinkovitejšo obdelavo podatkov uporabljamo lastni visokozmogljivi superračunalnik, ki smo ga poimenovali Rudolf oz. Rudy. Poganja ga 700 procesorskih jeder, ima 4TB DDR3 RAM spomina, za podatke pa je na voljo 100 TB diskovnih kapacitet. Rudolf nam omogoča, da še bolje sodelujemo z gospodarstvom, prav tako pa lahko na njem študenti pridobijo znanje ravnanja s superračunalnikom.

Visoko zmogljivemu računalniku Rudolfu se je konec leta 2019 pridružil še Trdina, ki smo ga pridobili v okviru projekta Nadgradnja nacionalnih raziskovalnih infrastruktur – HPC RIVR v partnerstvu z Univerzo v Mariboru in Inštitutom informacijskih znanosti (IZUM). HPC RIVR je najzmoglivejši superračunalniški sistem v Sloveniji (v njega spadajo naš superračunalnik Trdina, poleg njega pa še superračunalnik HPC Vega in prototipni superračunalnik Maister). 

 

Študenti ste jedro naše fakultete

Študenti FIŠ imajo možnost vključitve v Erasmus+ program z namenom študija ali delovne prakse v tujini. Med študijskim letom organizirajo tudi različne družabne dogodke in izobraževalne delavnice, ne le s področja računalništva in informatike, temveč tudi delavnic, ki pripomorejo k večjim zaposlitvenim možnostim in ponujajo nova znanja za osebni razvoj.

Poleg predavanj naši študenti poskrbijo tudi za zabavo. Tradicionalni športni piknik povezuje študente različnih novomeških fakultet. Vsako leto se skupaj odpeljemo na strokovno ekskurzijo po Evropi, kjer si ogledamo sodobna IT podjetja in lokalne znamenitosti. Študentski svet pa poskrbi, da se družimo tudi ob drugih priložnostih. Tukaj je nekaj vtisov naših študentov:

“Odločitev za FIŠ je bila pravilna.”

Helena Čebulin, magistrski študijski program Informatika v sodobni družbi

“Odnosi s profesorji in asistenti so odlični.”

Rok Kopina, univerzitetni študijski program Informatika v sodobni družbi

“S sošolci si pomagamo pri študijskih obveznostih.”

Marija Plesničar, visokošolski strokovni študijski program Informatika v sodobni družbi

“Z novim znanjem bom ustvarjal sodobno IT stroko.”

Jože Bučar, doktorski študijski program Informacijska družba

“Pridobljeno znanje bom uporabil v službi.”

Egon Prijon, diplomant FIŠ

Zakaj študij v Novem mestu?

Si želite študirati v domačem okolju? Ali pa ste se naveličali mestnega vrveža in si želite naravo na dostopu roke?

Zakaj Novo mesto? 

Do centra Novega mesta lahko pridete z javnim prevozom (vlak, avtobus) ali osebnim avtomobilom, lahko pa se odločite za bivanje v enem od študentskih domov.  Za prehrano je prav tako preskrbljeno s številnimi lokali, ki sprejemajo študentske bone.

Svoj prosti čas zapolnite z obiskom kulturnih prireditev in festivalov, kot so Fotopub, Jazzinty, Muzejski vrtovi, … Za še več dogajanja poskrbijo Knjigarna Goga, Kulturni center Janeza Trdine, kino Cineplexx, Galerija Simulaker, Dolenjski muzej, Anton Podbevšek teater in ostali.

Lahko pa se udeležite športnih aktivnostih v športni dvorani Marof in dvorani Leona Štuklja, na odprtih igriščih in tenis igriščih na Loki ter atletskem in nogometnem stadionu Portoval. Na pohode v vsakem letnem času vabijo Gorjanci in Trška gora, na veslanje ali vožnjo s splavom pa dolenjska lepotica reka Krka.

Regija Jugovzhodna Slovenija je tudi odlično izhodišče za Vašo kariero. Na FIŠ sodelujemo z Gospodarsko zbornico Dolenjske in Bele krajine, ki povezuje uspešna podjetja iz naše regije. Ta delujejo na področju farmacevtske in avtomobilske industrije, elektro in elektronske industrije, proizvodnje kompresorjev, proizvodnje kovinskih konstrukcij, gradbeništva in drugih dejavnosti, povsod pa potrebujejo informatike. Gospodarstvo je izrazito izvozno usmerjeno, tako da naša podjetja kljubujejo krizi in še vedno poslujejo z dobičkom.

Skip to content