FIŠ - Fakulteta za informacijske študije

Prejeli smo bronasti priznanji za inovacije GZDBK za leto 2020

10.9.2020

V sredo, 9. 9. 2020, je potekala podelitev priznanj za inovacije Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine (GZDBK) za leto 2020.

Na letošnji razpis za najboljše inovacije Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine je prispelo 27 inovacijskih predlogov, ki so jih pripravili inovatorji iz 13 podjetij in treh fakultet. Predstavljene predloge je ocenila 7-članska komisija za ocenjevanje inovacij, ki deluje v okviru Sekcije za kakovost in inovativnost.

Na povezavi si lahko ogledate Katalog inovacij.

 

Ponosni smo, da je med prejemniki priznanj tudi naša fakulteta. Prejeli smo dve bronasti priznanji:

Opozorilni sistem za preprečevanje naleta za motorna kolesa v primeru zaviranja motorista v sili ali prehitrega približevanja zasledujočega vozila

Avtorja: Matej Barbo in izr. prof. dr. Blaž Rodič

Kratek opis inovacije: Motorno kolo je najbolj tvegano prevozno sredstvo na prevožen kilometer, velik del nesreč pa so trki od zadaj oz. naleti. Sistem MEBWS s pomočjo merilnika pospeškov in meritve hitrosti GPS analizira vožnjo motorista v realnem času. MEBWS v primeru močnega zaviranja z dodatno utripajočo lučjo LED opozori udeležence cestnega prometa, ki vozijo za motoristom. Poleg tega MEBWS s pomočjo LIDAR-ja spremlja vozila za motornim kolesom in v primeru prehitrega približevanja z dodatno utripajočo lučjo LED opozori na nevarnost naleta, motorista pa opozori z dodatno opozorilno lučjo LED na krmilu motorja.

 

Sistem za oddaljen nadzor stanovanja in varovanja stanovalcev

Avtor: Vojko Pirc 

Kratek opis inovacije: S staranjem populacije vedno bolj do izraza prihaja problem varovanja ali vsaj spremljanja aktivnosti starejših ali drugih oseb, ki potrebujejo določeno mero stalnega varovanja, ko so same v bivalni enoti. Sistem eMotion s pomočjo senzorjev gibanja in drugih naprav za detekcijo različnih dogodkov diskretno poskrbi za zaznavanje nepričakovanih dogodkov (npr. morebiten padec v kopalnici) ter zanesljivo obveščanje skrbnikov. Sistem ne uporablja kamer in tako ohranja zasebnost uporabnikov. Primeren je tako za uporabo v zasebnih bivališčih kot za večje sklope, npr. varovana stanovanja.

Iskrene čestitke prejemnikom!

 

Fotografije: Boštjan Pucelj