FIŠ - Fakulteta za informacijske študije

HPC Trdina - del superračunalniškega sistema HPC RIVR

9.3.2020

Evropska unija je preteklo leto izbrala 8 superračunalniških centrov za gostovanje superračunalniške infrastrukture EuroHPC, med katerimi je tudi slovenski center. Od tu je nastal projekt »Nadgradnja nacionalnih raziskovalnih infrastruktur – HPC RIVR«. HPC RIVR je najzmoglivejši superračunalniški sistem v Sloveniji. Gre za vzpostavitev superračunalniškega centra z glavnim ciljem krepitve nacionalnih visokozmogljivih računskih kapacitet za potrebe slovenskega raziskovalno-inovacijskega in gospodarskega prostora. Prijavitelj in koordinator projekta HPC RIVR je Univerza v Mariboru, konzorcijska partnerja pa sta Institut informacijskih znanosti-IZUM in Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu.

HPC RIVR bo Slovenijo uvrstila med države z razvito superračunalniško tehnologijo, na lestvici Top500 pa med 100 največjih superračunalnikov na svetu. Projekt bo posebej podprl raziskave in razvoj novih storitev na področjih, ki pomembno zaznamujejo globalne trende na področju superračunalništva.

Del projekta HPC RIVR je HPC Trdina, ki ima namen vzpostaviti testno superračunalniško okolje, ki bo prispevalo k trajnostnemu razvoju dolenjske in širše regije. HPC Trdina je nameščen v nadgrajeni strežniški sobi Fakultete za informacijske študije v Novem mestu in omogoča širitev IT infrastrukture fakultete ter njeno nemoteno obratovanje. HPC Trdina je zgrajen na bazi HPC Maistra, ki je nameščen v UM. Izbrali smo minimalno število komponent, ki zagotavljajo superračunalniški sistem, ki bo omogočal hiter dostop do HPC Maister in do HPC Vega, katerega zagon je predviden konec leta 2020 in se bo nahajal v prostorih IZUM-a. 

Članek o projektu HPC RIVR in HPC Trdina je bil objavljen v časopisu Dnevnik. Preberete ga lahko na povezavi.

Projekt financirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v višini 80 % ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS v višini 20 %.