FIŠ - Fakulteta za informacijske študije

Strokovna ekskurzija 2019 – Bosna in Hercegovina

12.6.2019

Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu je v okviru projekta Jean Monnet med 28. 5. in 31. 5. 2019 organizirala strokovno ekskurzijo v Bosno in Hercegovino. Na ekskurziji so obiskali glavno mesto Bosne in Hercegovin, Sarajevo ter še dve večji mesti, Tuzlo in Mostar. V sklopu ekskurzije so se seznanili z običaji prebivalcev Bosne in Hercegovine.

Strokovna ekskurzija 2019

Bosna in Hercegovina

V okviru ekskurzije so udeleženci obiskali več inštitucij na področju izobraževanja, gospodarstva in razvoja. Najprej so si ogledali mesto Tuzla, kjer so obiskali IPI Akademijo in se kasneje pod vodstvom strokovnjakov iz IPI Akademije odpravili tudi na voden ogled mesta. Zanimivost mesta Tuzla je v njeni zgodovini, saj stoji na solinah in je znana po pridobivanju znamenite Tuzlanske soli. Ogledali so si tudi Arheološki park- neolitsko sojeničko naselje, ki stoji ob boku treh večjih slanih jezer.

Pot so nadaljevali proti Sarajevu, kjer so obiskali Elektrotehniško fakulteto - Univerza v Sarajevu ter Sarajevsko ekonomsko in regijsko razvojno agencijo ( SERDA ). Ogledali so si tudi Sarajevski vojni tunel in Butmir vojaško bazo Sarajevo. Sarajevski vojni tunel so med drugim včasih imenovali kar Tunel D-B, saj je povezoval dva položaja bosanske armade – Dobrinjo in Butmir. Po zaslugi prav tega tunela je v oblegano Sarajevo prihajala hrana, orožje, zdravila in drug potreben material.

V četrtek, 30. 5., so se udeleženci odpravili na ogled in predstavitev HUB387 ter Mistral Technologies. Hub387 je delovni prostor, ki mladim podjetnikom omogoča spodbudno okolje za razvijanje in uresničitve poslovnih idej, Mistral Technologies pa je start-upu podobno sproščeno delovno okolje, kjer se primarno ukvarjajo z razvojem mobilnih aplikacij ter UI/UX dizajnom.

V sklopu obiska Sarajeva so si ogledali tudi Ministry of Programming companyin Atlantbh company. Ekskurzijo so zaključili z obiskom Mostarja,  kjer so si ogledali INTERA tehnološki park, katerega glavni cilj je spodbujanje in podpiranje razvojnih gospodarskih procesov in se sprehodili po njihovih prostorih.