FIŠ - Fakulteta za informacijske študije

O fakulteti

FIŠ v številkah

Leto ustanovitve: 2008
Fakulteta: 52 visokošolskih učiteljev, visokošolskih sodelavcev, raziskovalnih delavcev in raziskovalnih sodelavcev ter 7 strokovnih sodelavcev
Študentje: 200 študentov in 145 diplomantov
Knjižnica: 6.462 knjižničnih enot
Raziskave in projekti: 28 aktualnih raziskav in projektov
Nagrade:

POZDRAVNI NAGOVOR DEKANA na Uvodnem tednu v akademsko leto 2017/2018

Spoštovane gospe in gospodje,

Spoštovani študenti, spoštovani profesorji in ostali prisotni!

V čast mi je, da vas na uvodnem tednu toplo pozdravim in nagovorim kot dekan Fakultete za informacijske študije v Novem mestu.

Danes se začenja novo akademsko leto, zato so med nami naši novi študenti polni navdušenja in veselja. Dobrodošli na FIŠ!

Začetek študija je en najpomembnejših prehodov v življenju brucov. V naslednjih letih se boste veliko naučili, izboljšali boste vaše veščine, se naučili kritično razmišljati in izražati svoje ideje in zamisli tako pisno kot ustno. Naučili se boste, kako oblikovati argumentirano misel, kako intelektualno poslušati in ocenjevati prispevke drugih kolegov.

V imenu vseh nas, ki delujemo na naši fakulteti, vam zagotavljam, da bomo storili vse, kar je mogoče, da vas opremimo z znanjem in veščinami, ki jih potrebujete za vašo nadaljnjo poklicno pot. Na naši fakulteti boste pridobili kakovostno visoko izobrazbo, da boste lahko postali strokovnjaki na svojem področju. Mi se bomo osredotočali na to, da vam bomo zagotovili okolje, v katerem boste lahko pridobili najboljše kompetence, da bi postali uspešni strokovnjaki. Na FIŠ verjamemo v navdihujoče misli in izpopolnjevanje vrlin ter sposobnosti, ki nam bogatijo življenje. V ta namen vam ponujamo sodobne metode učenja, ki jih izvajajo naši, na svojem področju uveljavljeni, učitelji in naši gostje iz svetovno znanih univerz ter napredna učna sredstva, ki so zavidanja vredna.

Na vas je, da vsakodnevno študirate, vztrajno raziskujete, izzivate svojo nadarjenost oz. talente, sodelujete pri številnih aktivnostih, tudi obštudijskih, se samouveljavite, izrazite svoje potenciale in razširite krila svoje svobode. Na tej poti bodite odgovorni in ne pozabite, da ste del odlične inštitucije, ki vam ponuja veliko znanja, vi pa ste tisti, ki odločate, koliko in kako ga boste vzeli, osvojili in nadgradili. Izkoristite priložnosti, ki se vam danes morda zdijo izven vašega dosega. Če boste samo sedeli in pasivno absorbirali učno snov, ne boste dosegli veliko, zato vam svetujem, da postanete aktivni soudeleženci v vašem izobraževanju. Zastavljate vprašanja, preberite čim več knjig, strokovnih in znanstvenih člankov, ker nikoli več v življenju ne boste imeli toliko časa, da v miru in skoncentrirano berete kot v času študija. Biti študent je velik, vendar začasen privilegij, ki se veliki večini v življenju nikoli več ne bo ponovil.

Naj vas pri vašem študiju na FIŠ vodijo vrednote kot so radovednost, resnicoljubnost, spoštovanje, odgovornost in integriteta. Te so izjemno pomembne v digitalni dobi, v kateri je vse preveč informacij, tehnološkega napredka, premalo pa zavedanja o smislu takšnega življenja v globalni vasi in stranpoteh našega planeta. Zato je znanje danes vse pomembnejše pri reševanju tako najbolj perečih problemov na svetu kot tudi majhnih težav, s katerimi se vsakodnevno soočamo. Do tega znanja boste prišli v odprtem diskurzu, ki ga gojimo na naši fakulteti. Gojimo ga in spodbujamo zaradi tega, ker je resnično učenje nemogoče brez izpostavljanja širokemu pogledu. Reševanje zapletenih družbenih in tehnoloških problemov zahteva intelektualno jasnost, intelektualna jasnost pa se oblikuje in doseže v dialogu, ki sloni na konkurenci idej. Zaradi tega so profesorji, raziskovalci, strokovni sodelavci in seveda študenti naše fakultete močno vpeti v mednarodno okolje, v katerem sodelujejo kot enakovreden partner v izmenjavi znanstvenih dosežkov, novo dodanega znanja in izkušenj, ki so nujno potrebni za dosego najboljših rezultatov na svojem področju.

Vabim vas, da te dosežke izkoristite v svoje in naše dobro ter skupaj z nami poskusite zaplavati v nove izzive.

Ob tem bi vas spomnil na stari rek: »Ne za šolo, za življenje se učimo!«.

V ta namen trdo delajte in živite svoje sanje. Lepega dne se vam bo ves ta trud poplačal z obrestmi. Tedaj se boste verjetno z nostalgijo spominjali današnjega dne, ko se je začela ta razburljiva avantura.

Želim vam vse dobro.

Hvala za vašo pozornost.

Dekan FIŠ
prof. dr. Dejan Jelovac

Pozdravni nagovor dekana na Uvodnem tednu v akademsko leto 2016/2017 si lahko preberete na tej povezavi.