FIŠ - Fakulteta za informacijske študije

Zakaj FIŠ?

Želite razširiti svoje znanje na področju informacijskih tehnologij in računalništva? Vas zanima razvoj spletnih aplikacij, algoritmov, operacijskih sistemov in mnogo več? 

Postanite študent FIŠ-a! 

Pri nas je študent na prvem mestu. Zato Vam omogočamo:

Vsebinsko bogat študij z izkušenimi profesorji

FIŠ je ustanova, na kateri so študijski programi v toku z zadnjimi trendi na področju informacijske družbe in razvoja informacijskih tehnologij. Ponuja sodobne metode učenja, ki jih izvajajo na svojem področju uveljavljeni domači učitelji in tuji gostje iz svetovno znanih univerz, ter napredna učna sredstva. Predavatelji na FIŠ imajo obilo praktičnih izkušenj iz snovi, ki jo podajajo, prav tako podajanje snovi sloni na praktičnih primerih. FIŠ-evi profesorji, raziskovalci, strokovni sodelavci in seveda študenti FIŠ so močno vpeti v mednarodno okolje, v katerem sodelujejo kot enakovreden partner v izmenjavi znanstvenih dosežkov, novo dodanega znanja in izkušenj, ki so nujno potrebni za dosego najboljših rezultatov na svojem področju.

Naše znanje je pospeševalnik regijskega gospodarstva

Študentom omogočamo povezovanje s podjetji, saj so naši partnerji Microsoft, Krka, Arnes, TPV, Razvojni center Novo mesto ... Skupaj oblikujemo programe za razvoj avtomatskega prepoznavanja in razvrščanja elektronskih dokumentov, razvijamo orodja za uporabo programov v vsakdanjem življenju in s tem optimiziramo delovne procese, povečamo časovno učinkovitost ter zmanjšamo birokracijo, poenostavimo postopke v avtomobilski, storitveni in farmacevtski industriji.

Za hitrejše raziskave in učinkovitejšo obdelavo podatkov uporabljamo lastni visokozmogljivi superračunalnik, ki smo ga poimenovali Rudolf oz. Rudy. Poganja ga 700 procesorskih jeder, ima 4TB DDR3 RAM spomina, za podatke pa je na voljo 100 TB diskovnih kapacitet. Rudolf nam omogoča, da še bolje sodelujemo z gospodarstvom, prav tako pa lahko na njem študenti pridobijo znanje ravnanja s superračunalnikom.

Študenti ste jedro naše fakultete

Študenti se preizkusijo tudi na mednarodnih natečajih. Smo zmagovalci natečaja Imagine Cup 2014, Science Slama 2014 v Ljubljani in natečaja pospeševalnika idej ITIME za najboljši start-up podjetniški projekt 2014.

Študenti FIŠ imajo možnost vključitve v Erasmus+ program z namenom študija ali delovne prakse v tujini. Med študijskim letom organizirajo tudi različne družabne dogodke in izobraževalne delavnice, ne le s področja računalništva in informatike, temveč tudi delavnic, ki pripomorejo k večjim zaposlitvenim možnostim in ponujajo nova znanja za osebni razvoj. 

Poleg predavanj naši študenti poskrbijo tudi za zabavo. Tradicionalni športni piknik povezuje študente različnih novomeških fakultet. Vsako leto se skupaj odpeljemo na strokovno ekskurzijo po Evropi, kjer si ogledamo sodobna IT podjetja in lokalne znamenitosti. Študentski svet pa poskrbi, da se družimo tudi ob drugih priložnostih. Tukaj je nekaj vtisov naših študentov:


Helena Čebulin

"Odločitev za FIŠ je bila pravilna."

Glede na to, da prihajam s Štajerske, me je pot na FIŠ zanesla čisto slučajno, ob brskanju interneta. Takrat sem malo oklevala z odločitvijo, a me je misel prijateljice (»Ni važno, kaj se naučiš, temveč kako in koliko.«) spodbudila k temu koraku. Danes lahko rečem, da odločitve nikakor ne obžalujem in da sem tukaj dobila potrditev njenih besed: odnos med študenti in profesorji je odličen; najbolj pomembno mi je, da za njih nismo le številke, v času študija pa pridobivamo znanja z različnih področij, s katerimi se bomo dobro znašli v sodobnem poslovnem svetu.

Helena Čebulin, magistrski študijski program Informatika v sodobni družbi


Rok Kopina

"Odnosi s profesorji in asistenti so odlični."

Za FIŠ sem slišal prek radijskega oglasa, in ker sem bil s takratno fakulteto precej nezadovoljen, je oglas zbudil mojo pozornost. Na spletni strani sem si ogledal predmetnik in se na podlagi prebranega jeseni vpisal. Na FIŠ se počutim več kot le številka, saj s profesorji in asistenti razvijamo tiste pristne odnose, ki bi jih od fakultete pričakoval. Pozna se, da se vodstvo trudi za študente, kar se odraža na obštudijskih projektih in strokovni ekskurziji. Veliko ljudi je še vedno skeptičnih glede tega, kaj novomeška fakulteta lahko nudi, vendar FIŠ v javnosti čedalje bolj pridobiva na prepoznavnosti. Načrti so veliki in verjamem, da bomo podrli stereotipe ter da bo FIŠ postal nekaj velikega.

Rok Kopina, univerzitetni študijski program Informatika v sodobni družbi


Marija Plesničar

»S sošolci si pomagamo pri študijskih obveznostih.«

Prvič sem za FIŠ slišala med pogovorom s sodelavci v podjetju. Ker sem imela že končano višjo šolo, sem se vpisala v drugi letnik, opraviti moram še štiri diferencialne izpite za prvi letnik. Sedaj sem uspešno opravila pogoje za vpis v tretji letnik, kar me zelo veseli, saj je morda nam, ki nismo več tako mladi, le nekoliko teže. Vesela sem, da se ob težavah vedno lahko obrnem na svoje sošolce, s katerimi sem zelo zadovoljna. Vsi smo izredni študenti in imamo izreden čut drug do drugega, saj si zelo pomagamo med sabo in se spodbujamo. Pravijo, da se učiš celo življenje, in jaz bi se rada naučila še veliko – FIŠ mi to prav gotovo omogoča. Veliko je poudarka na informatiki, čeprav je tudi kar nekaj drugih zelo zanimivih in predvsem zelo koristnih predmetov. Največje zadovoljstvo pa je, ko lahko znanje, ki si ga pridobil na predavanjih, uporabiš pri svojim delu in zaradi tega tvoje delo postane lažje in bolj zanimivo, ti pa uspešnejši in vedno boljši pri tem, kar počneš.

Marija Plesničar, visokošolski strokovni študijski program Informatika v sodobni družbi


Jože Bučar

"Z novim znanjem bom ustvarjal sodobno IT stroko."

Živimo v informacijski dobi. Resnična in pravočasna informacija lahko ključno vpliva na odločitve, ki jih sleherni posameznik sprejema v svojem vsakdanu. Na Fakulteto za informacijske študije sem se vpisal, ker nisem bil zadovoljen s stanjem stroke v okviru katere sem diplomiral ter predvsem zaradi osebnega veselja do informacijsko-komunikacijsko tehnologij (IKT). Opazil sem program doktorskega študijskega programa ter ugotovil, da mi omogoča pridobiti dragocene izkušnje in znanja po katerih sem hrepenel. Verjamem v vizijo in vrednote FIŠ-a: v resnico, svobodo, avtonomijo, odgovornost in odličnost, ki so hkrati tudi moje vrednote. Ugotovil sem, da je bil vpis na FIŠ ena izmed boljših odločitev v življenju, saj mi poleg možnosti zaposlitve omogoča pridobivati nova znanja na področju IKT, ustvarjati dodano vrednost in nadaljnjo kariero.

Jože Bučar, doktorski študijski program Informacijska družba


»Pridobljeno znanje bom uporabil v službi.«

Za študij na FIŠ-u sem se odločil zaradi potreb, s katerimi se srečujem v vsakdanjem življenju in na delovnem mestu. Študij mi je omogočil razumevanje nekaterih postopkov dela in organizacije poslovanja, s čimer sem tudi organizacijsko in poslovno pridobil potrebno znanje, ki mi služi v poslovnih procesih. Študij je potekal zadovoljivo, pomoč pri opravljanju izpitov in odnosi s profesorji so bili pozitivni. Odziv referata in informacije so bili hitri, učinkoviti in popolni, tako da je sama organizacija tako pri izpitih, kot pri diplomski nalogi potekala brez zapletov.

Egon Prijon, diplomant FIŠ