FIŠ - Fakulteta za informacijske študije

Zakaj informatika in računalništvo?

Si želiš ustanoviti svoje start-up podjetje? Ali pa hitreje in bolj učinkovito opravljati sedanje delovne naloge? Študiraj računalništvo ali informatiko in osvoji svet. Zakaj informatika? Zakaj računalništvo? Odgovor je na dlani!

Informatika je srce današnjega razvoja in kot diplomant informatike boš imel veliko zaposlitvenih možnosti, hkrati pa boš uspešneje dosegal delovne cilje na delovnem mestu. Programerska znanja pa so danes marsikje že osnova za delovanje, kot je znanje tujega jezika.

Diplomanti FIŠ imajo precej zaposlitvenih možnosti. Praktično vsako podjetje dandanes namreč potrebuje vsaj enega informatika ali računalniškega strokovnjaka, večja podjetja pa seveda tudi več oz. imajo temu namenjene cele oddelke. Tu so še javne ustanove, organizacije za zbiranje in obdelavo podatkov, ter izobraževalne inštitucije. Študentje FIŠ med študijem pridobijo tudi znanja s področja podjetništva in projektnega menedžmenta, kar jim nudi še dodatno samostojnost pri delu (npr. ustanovitev svojega podjetja).

Zakaj informatika?

Stroka informatike je s svojim razvojem omogočila tudi veliko rešitev za izboljšanje vsakdanjega življenja ali bolj zapletenih vprašanj. Naši študentje so oblikovali inovativno rešitev Inso+ IT, ki je namenjena sladkornim bolnikom in zdravstvenim ustanovam. Inovacija je kombinacija mobilne aplikacije in spletne strani ter pomeni izboljšanje kakovosti življenja za bolnike in poenostavitev dela medicinskih sester in zdravnikov. S tem želijo inovatorji vplivati na večjo osveščenost bolnikov in zagotoviti nižje stroške zdravljenja ter nabave zdravil. Prejeli so bronasto priznanje za najboljše inovacije Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine za leto 2012.

Velik uspeh je dosegla ekipa SQBZY, ki je nacionalna zmagovalka IT tekmovanja Imagine Cup 2014 v kategoriji World Citizenship. Ekipa je razvila informacijski sistem za vizualizacijo podvodnih lokacij (izris podvodnih zemljevidov), ki bo zbiral in ponujal ažurne podatke preko desktop in mobilnih aplikacij. Aplikacija bo uporabna za potapljače in potapljaške centre, kopalce, morske biologe, ribiče. Sistem bo omogočil tudi shranjevanje potapljaških dnevnikov v oblak, večjo dostopnost do podvodnega sveta in podatke o temperaturah in čistosti vode, strukturi oz. reliefu terena pod vodo in globini, živem in neživem svetu in drugih uporabnikih sistema. 

Da je projekt res vrhunski, dokazujejo tudi ostali dosežki, saj je ekipa SQBZY letos zmagala na Science Slamu v Ljubljani in na natečaju pospeševalnika idej ITIME za najboljši start-up podjetniški projekt.

Pozdravljeni!

Veseli nas, da ste obiskali našo spletno stran. Vam lahko še kako dodatno pomagamo?

Vsa polja, označena z zvezdico * je potrebno obvezno izpolniti.

Podatke bomo uporabljali v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. list RS št. 86/2004) Pod nobenim pogojem jih ne bomo uporabili brez vašega dovoljenja, jih kakorkoli posredovali ali dali v uporabo tretjim osebam ali institucijam, razen v primerih, ki jih določa zakon. Uporabljali jih bomo izključno v namene obveščanja o študijskih programih in aktivnostih FIŠ.