FIŠ - Fakulteta za informacijske študije

Zakaj informatika in računalništvo?

Si želite pridobiti uporabno znanje na področju informatike in računalništva? Si želite ustanoviti start-up podjetje na področju razvoja spletnih ali mobilnih aplikacij? Si želite hkrati pridobiti tudi znanja na področju podjetništva, projektnega menedžmenta in poslovanja

Potem ste na pravem mestu. 

Informatika in računalništvo najdemo v samem središču današnjega razvoja; kot diplomant boste pridobili znanje za uspešnejše doseganje zadanih ciljev na obstoječem delovnem mestu ter znanje za razvoj novih delovnih mest, ki so v koraku s časom in hitrim gospodarskim napredkom.

Diplomanti FIŠ imajo veliko zaposlitvenih možnosti. Praktično vsako podjetje dandanes namreč potrebuje vsaj enega informatika ali računalniškega strokovnjaka, večja podjetja pa imajo temu namenjene cele oddelke. Tu so še javne ustanove, organizacije za zbiranje in obdelavo podatkov, ter izobraževalne inštitucije.Študentje FIŠ med študijem pridobijo tudi znanja s področja podjetništva in projektnega menedžmenta, kar jim nudi še dodatno samostojnost pri delu. 

Zakaj informatika?

Stroka informatike je s svojim razvojem omogočila tudi veliko rešitev za izboljšanje vsakdanjega življenja ali bolj zapletenih vprašanj. Naši študentje so oblikovali inovativno rešitev Inso+ IT, ki je namenjena sladkornim bolnikom in zdravstvenim ustanovam. Inovacija je kombinacija mobilne aplikacije in spletne strani ter pomeni izboljšanje kakovosti življenja za bolnike in poenostavitev dela medicinskih sester in zdravnikov. S tem želijo inovatorji vplivati na večjo osveščenost bolnikov in zagotoviti nižje stroške zdravljenja ter nabave zdravil. Prejeli so bronasto priznanje za najboljše inovacije Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine za leto 2012.

Velik uspeh je dosegla ekipa SQBZY, ki je nacionalna zmagovalka IT tekmovanja Imagine Cup 2014 v kategoriji World Citizenship. Ekipa je razvila informacijski sistem za vizualizacijo podvodnih lokacij (izris podvodnih zemljevidov), ki bo zbiral in ponujal ažurne podatke preko desktop in mobilnih aplikacij. Aplikacija bo uporabna za potapljače in potapljaške centre, kopalce, morske biologe, ribiče. Sistem bo omogočil tudi shranjevanje potapljaških dnevnikov v oblak, večjo dostopnost do podvodnega sveta in podatke o temperaturah in čistosti vode, strukturi oz. reliefu terena pod vodo in globini, živem in neživem svetu in drugih uporabnikih sistema. 

Da je projekt res vrhunski, dokazujejo tudi ostali dosežki, saj je ekipa SQBZY letos zmagala na Science Slamu v Ljubljani in na natečaju pospeševalnika idej ITIME za najboljši start-up podjetniški projekt.