Tehnične ugodnosti

Fakulteta za informacijske študije je včlanjena v Microsoft Azure program. Ta program omogoča študentom in zaposlenim na fakulteti prenos licenčnih Microsoft programov preko spletnega portala Azure in namestitev teh programov na osebne računalnike. Študentje lahko uporabljajo programe dokler so vpisani na fakulteto, zaposleni pa v času zaposlitve na fakulteti.

Dostop do Microsoft 365 Office paketa v oblaku in e-poštnega računa na domeni @student.fis.unm.si

  Polja, označena z * je potrebno izpolniti.

  S tem računom pridobite dostop do Office 365 produktov, ki vsebujejo: 25GB poštni predal, 25MB max velikost sporočila, deljenje datotek. Vpišite se tukaj.

  Postopek prenosa programske opreme

  Prenos programske opreme izvedete preko portala Azure. Programska oprema se prenese na vaš računalnik v obliki ISO datoteke. Po potrebi lahko prenešeno programsko opremo zapišete na CD ali DVD medij kot podobo (“image”) z uporabo programov za pisanje na optične medije, naprimer CDBurnerXP. Aktivacijski ključ (product key), ki ga potrebujete za aktiviranje programske opreme, se nahaja na desni strani po kliku na izbrani produkt, prav tako imate možnost prenosa produkta.

  Postopek je naslednji:

  Pojdite na stran Azure sistema in se vpišite z vašim uporabniškim imenom in geslom, ki ste ju dobili po e-pošti.

  1. Program lahko poiščete ali izberete s pomočjo kategorij.
  2. Kliknete na izbrani produkt in se vam na desni strani odpre okno z opisom programa (Aktivacijska koda in prenos).
  3. Po kliku na aktivacijsko kodo se vam le ta generira, katero uporabite pri aktivaciji produkta.
  4. Po kliku na prenos se vam prenese željen produkt v obliki iso.
  5. Vse aktivacijske kode se shranijo v vaš profil.

  Aktivacijske kode ne smete deliti z nikomer, in jo lahko uporabite samo za eno namestitev.

  Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu je članica v federaciji izobraževalnih omrežij eduroam. Eduroam (education roaming) je mednarodna federacija brezžičnih omrežij za uporabnike iz izobraževalne in raziskovalne sfere. Uporabnik se z istim uporabniškim imenom ter geslom povezuje v omrežje eduroam ne glede na lokacijo tega omrežja tako v Sloveniji kot v tujini. Za uporabo je potrebno le odpreti prenosnik in to ne glede na to kje se nahaja, na domači ustanovi ali na primer na Univerzi v Edinburgu. Vsi uporabniki ob priklopu na omrežje sprejemajo pravila dopustne uporabe.

  Več o Eduroam omrežju si lahko preberete tukaj.

  Navodila za povezavo

  Uporabniška imena ter gesla za dostop do omrežja so enaka kot za spletni referat in moodle, le pri uporabniškemu imenu dodamo na koncu domeno@fis.unm.si

  Za uspešno priključitev v brezžično omrežje si prenesete certifikat na svojo napravo in se povežete z Eduroam omrežjem. V primeru težav si lahko tudi namestite program geteduroam.

  Za povezavo preko Android mobilnega telefona uporabite namestitveni program geteduroam in za iPhone naprave uporabite CAT(Configuration Assistant Tool) za eduroam, ki ga dobite v vašem App Store.

  Podrobnejša navodila najdete na uradni strani Akademske in raziskovalne mreže Slovenije – ARNES:

  Če potrebujete dodatne informacije ali pomoč, se obrnite na eduroam@fis.unm.si.

  Podjetje JetBrains razvija orodja za razvijalce programske opreme in vodenje projektov, prav tako ponujajo integrirana razvojna okolja (IDE) za različne programske jezike.

  JetBrains ponuja brezplačne licence za uporabo njihovih rešitev v izobraževalne namene, katere lahko podaljšujete dokler imate status študenta.

  Registrirate se na njihovi spletni strani s študentskim računom. Po uspešni registraciji prejmete brezplačno licenco za obdobje enega leta.

  Izbrano orodje si nato prenesete iz njihove spletne strani in si ga namestite na svoj računalnik. Po uspešni namestitvi zaženete program in se prijavite s prej ustvarjenim računom, tako si zagotovite polno funkcionalnost programa.

  GitHub je platforma in storitev v oblaku za razvoj programske opreme in nadzor različic z uporabo Git, ki razvijalcem omogoča shranjevanje in upravljanje kode (https://en.wikipedia.org/wiki/GitHub).

  GitHub prav tako omogoča brezplačne licence za študente s statusom, kjer se lahko registrirate s študentskim računom na njihovem portalu. Navodila za registracijo se nahajajo tukaj.

  V primeru, da že imate registriran račun na GitHub, morate dodati še študentski račun, sicer bo licenca zavrnjena. V navodilih pod točko 7 piše, da morate dokazati, da imate status. Na spletnem referatu VIS si pridobite elektronsko potrdilo o vpisu v angleškem jeziku in ga naložite. Po odobritvi vam licenca velja eno leto.

  Komplet simulacijskih orodij AnyLogic vsebuje pisna gradiva, videoposnetke in vire navodil za predavatelje in študente. Namenjen je podpori izobraževalnih in učnih procesov s pomočjo razvijanja simulacijskih veščin s praktičnimi materiali. Dostopen je na >>tej povezavi.

  Skip to content