V soboto, 21. 11. 2020, je asist. pred. mag. Marko Potokar, prekokomunikacijskega orodja Zoom, uspešno izvedel strokovno predavanje za študente in študentke FIŠ z naslovom IKT in varstvo zasebnosti.

Na predavanju so študenti prejeli odgovore na vprašanja kaj vse štejemo za osebne podatke, kaj je zbirka osebnih podatkov, kdaj je posameznik določljiv, kaj se šteje za privolitev posameznika?; ali so IP naslovi, MAC naslovi, hash vrednosti osebni podatki?; kdo je upravljavec in kdo pogodbeni obdelovalec in kakšne dolžnosti imata?; ali je dopustno blokirati določena spletna mesta?; pod kakšnimi pogoji lahko opravimo dostop do poštne baze zaposlenega?; ali lahko nadzorujemo uporabo interneta pri zaposlenih?; kdaj in kateri logi vsebujejo osebne podatke, kdaj jih je treba brisati?; ali sme direktor zahtevati gesla zaposlenih, vpogled v njihovo pošto ali pregled klicev in obiskanih spletnih strani?; kdaj bom kot informatik odgovoren za nepravilnosti in kdaj moj nadrejeni?; pod kakšnimi pogoji se lahko odločimo za uporabo storitev računalništva v oblaku?; biometrija, videonadzor, GPS in BYOD – kaj pravi zakonodaja?; kaj je DPIA in čemu jo izvesti?.

Študenti in študentke so bili z online predavanjem zelo zadovoljni:

” Predavanje je bilo zelo zanimivo. Odprlo je nov pogled na svet, ki nam je postal samoumeven. Upam, da bomo lahko organizirali še kakšno predavanje, saj je bil odziv študentov zelo dober, prav tako pa so izkazali zanimanje za novo predavanje.”

Žiga Šume (3. letnik visokošolskega strokovnega programa Informatika v sodobni družbi)

“Strokovno predavanje IKT in varstvo zasebnosti je bilo zelo informativno. Spoznali smo dejstva o varni rabi IKT. Veliko pomembnih informacij sem pridobila na področju videosistemov in zaščite osebnih podatkov, kar mi bo prišlo prav tudi pri postopkih na delovnem mestu. Pradavatelj je na zelo zanimiv način predstavil temo in jo podkrepil še s primeri iz prakse. Skratka zelo aktualna in zanimiva tema, vendar je preobširna za tako kratek čas. Z veseljem bi se udeležila nadaljevanja.”

Nataša Conta Colarič (3. letnik izrednega visokošolskega strokovnega programa Informatika v sodobni družbi)

Skip to content