Program Seeds for the future so prvič zagnali leta 2008 in je do letošnjega leta potekal na sedežu podjetja Huawei Technologies na Kitajskem. V programu je v preteklih letih sodelovalo že na tisoče študentov z vsega sveta in več sto študentov iz Evrope. Letos je program za študente prvič potekal tudi v Sloveniji. Študenti slovenskih fakultet so se v programu usposabljali na področjih tehnologije 5G, umetne inteligence, kibernetske varnosti, v okviru programa pa so spoznali tudi teorije vodenja in kitajsko kulturo. Zaradi izbruha pandemije Covid-19, je Huawei letos organiziral program talentov v digitalnem prostoru in sicer v obliki enotedenskega intenzivnega spletnega izobraževanja.

“Primarni namen našega projekta je študentom omogočiti pridobivanje avtentičnih, praktičnih izkušenj iz prve roke, kjer združimo znanje pridobljeno na univerzi in spretnosti, ki jih zahteva industrija,” je dejal Histro Zhang, generalni direktor Huaweija v Sloveniji. Dodal je, da je komuniciranje v informacijski dobi močno spremenilo poslovne modele in pričakovanja kupcev, zato so tovrstna usposabljanja postala ključna za izobrazbo mladih talentov, kako se spoprijeti z izzivi sodobne, digitalne, poslovne dobe.

Program Seeds for the future je potekal med 9. in 13. novembrom 2020. Programa se je udeležilo tudi 5 naših študentov, ki so virtualno spoznali sedež Huaweija v Shenzhenu, internet stvari in računalništvo v oblaku ter Huaweijev mobilni ekosistem HMS. Sodelovali so z vrstniki iz Bosne in Hercegovine, Madžarske in Cipra. Ob koncu usposabljanja so študenti uspešno opravili izpit ter prejeli Huaweijev certifikat in njihovo tablico.

Več o projektu lahko preberete na povezavi

O izkušnji sodelovanja v programu, smo povprašali tudi naše študente:

“Med 9. in 13. novembrom 2020 sem se udeležila programa Seeds for the future, ki ga organizira Huawei Technologies. Izobraževanje je letos prvič potekalo online, prvič smo se ga udeležili tudi študentje iz Slovenije. Sicer poteka dva tedna na Kitajskem, letos zaradi razmer drugače, je pa vseeno super izkušnja. Vsak dan smo imeli enourno druženje preko Zoom-a s predavanji – enkrat smo imeli Uvod v kaligrafijo, kjer smo spoznali njihovo tradicionalno umetnost, pa še dve predavanji, kjer sta nam Tom Piachaud in Richard Welford predstavila njune izkušnje iz mednarodnega delovanja v IKT poslih, kakšne lastnosti so pomembne za takšno delo, in na kaj biti pozoren v začetkih kariere.

Poleg tega smo imeli na voljo tudi njihovo platformo za e-učenje, kjer so naložena video predavanja, na koncu pa tudi kvizi in testi. Za uspešno opravljen program smo morali pogledati in uspešno rešiti teste iz več področij – Internet of Things, Artificial Intelligence, 5G, Cloud Computing; pa tudi predstavitve Huaweijevih tehnologij in aplikacij. Super je, da nam na tej platformi uporabniški račun ne poteče, tako, da lahko še naprej spremljamo novosti, ponovno pogledamo posnetke, in pa seveda pogledamo še kakšnega, ki ga v tem tednu nismo uspeli – vsebin je ogromno, veliko več, kot bi jih zmogla pregledati v le nekaj dneh. Na koncu smo imeli tudi Q&A s predavatelji, ki so pripravili videe, da smo jih imeli možnost še kaj vprašati, izvedeti še kaj dodatnega.

Poleg certifikata za uspešno opravljen program, pa bomo prejeli še majice in tablične računalnike. Študentje iz drugih držav, ki so se programa že udeležili v preteklih letih, so povedali, da se gre sicer za 2 tedna na Kitajsko, da je tam izobraževanje še bolj poglobljeno in praktično, še več možnosti za navezovanje novih kontaktov, a se mi zdi, da je tudi online varianta krasno uspela, in mi ni žal, da sem možnost izkoristila, morda tudi kot motivacijo za naslednja leta. Vsekakor lepa izkušnja, pridobljena nova znanja, tudi utrjevanje angleščine.”

Andreja Kernc, študentka 3. letnika visokošolskega strokovnega programa Informatika v sodobni družbi

“Hvala za možnost sodelovanja na takšnem projektu. Pridobil sem veliko izkušenj iz tehničnega področja. Glede tega, da se danes veliko govori o 5G in AI (umetni inteligenci), me je podrobneje zanimalo o teh zadevah. Kot zadovoljen uporabnik Huawei telefona sem videl tudi možnost, da pridobim vse informacije od podjetja in da vidim kakšni so njihovi cilji v prihodnosti. Največjo pozornost sem imel pri umetni inteligenci. Zanimiv video posnetek, ki so nam ga predstavili na projektu, lahko tudi vi ogledate na povezavi. Poleg tehničnih informacij sem tudi dobil informacije o kitajski kulturi. Za pridobljeno uporabno znanje in dobro izkušnjo sem zahvalen fakulteti, ker mi je poslala informacijo o projektu.”

Miroslav Strniša, študent 2. letnika magistrskega študija Informatika v sodobni družbi

“Zelo poučen program, kjer sem dobil in nagradil osnovno znanje o najnovejših tehnologijah kot so 5G, AI in Cloud Computing. Češnja na vrhu torte so bila zame eno urna zoom predavanja, kjer so različni strokovnjaki iz svojih področij delili svoja znanja in spoznavanja. Najbolj se mi bo v spomin vtisnilo predavanje o kaligrafiji in slikanju. Predavanje je bilo preprosto, dostopno in lepo. Več na spletni strani. Ko sem izvedel, da se program sicer izvaja na Kitajskem, sem bil malce razočaran, vendar pa je kljub temu bila to zelo lepa in poučna izkušnja.”

Andrej Perše, študent 1. letnika visokošolskega strokovnega programa Računalništvo in spletne tehnologije

Skip to content