E-knjižnica FIŠ

Tuje baze podatkov in servisi

V knjižnici lahko študenti FIŠ in zaposleni na FIŠ pridobijo dostop do podatkovnih baz člankov, izvlečkov in drugih besedil v polnem formatu (PDF), do katerih lahko dostopajo iz prostorov FIŠ  ali z uporabniškim imenom in geslom prek oddaljenega dostopa tudi od doma, prek spletne povezave https://www.cobiss.si/baze/oddaljen-dostop.htm

Za pridobitev uporabniškega imena in gesla pošljite elektronsko sporočilo na e-naslov: knjiznica@fis.unm.si ter dopišete svoje ime, priimek in e-naslov ali pa se oglasite v knjižnici. V nekaj dneh boste prejeli elektronsko sporočilo z uporabniškim imenom, geslom ter dodatnimi navodili. Pogoj za pridobitev uporabniškega imena in gesla za oddaljeni dostop je veljavni status študenta FIŠ ter članstvo v knjižnici FIŠ, ki ga uredite s prvim obiskom knjižnice.

Portal ADZ – Akademska digitalna zbirka Slovenije pa vam omogoča, da lahko brskate po vseh spodaj naštetih bazah podatkov hkrati – iz prostor FIŠ ali prek oddaljenega dostopa za katerega prav tako potrebujete uporabniško ime in geslo.

Iz prostorov FIŠ imate voljo:

Scopus

Scopus je multidisciplinarna bibliografska zbirka s citatnim indeksom, ki zajema zapise recenzirane znanstvene in strokovne literature na vseh področjih znanosti, tehnike, medicine, družboslovja in humanistike. Trenutno zajema vsebino 21.750 naslovov revij (od teh več kot 20.000 recenziranih in 2.800 odprto dostopnih) od več kot 5.000 založnikov, skoraj 50.000 knjig, 6.5 milijonov konferenčnih prispevkov iz zbornikov in revij. Obsega čez 51 milijonov bibliografskih zapisov o različni znanstveni in strokovni literaturi, od tega 30 milijonov z referencami za obdobje po letu 1995 (84% z izvlečki) ter 21 milijonov za obdobje med leti 1823 in 1995.
V pomoč pri iskanju so vam lahko tudi webinarji: https://www.elsevier.com/en-xm/events/webinars/elsevier-training-and-demo-webinars

ScienceDirect

ScienceDirect je zbirka enega največjih založnikov znanstvene literature Elsevier. Vsebuje bibliografske podatke z izvlečki in celotna besedila člankov predvsem s področja naravoslovja, medicine in tehnike.
V pomoč pri iskanju so vam lahko tudi webinarji: https://www.elsevier.com/en-xm/events/webinars/elsevier-training-and-demo-webinars

ProQuest

Proquest omogoča iskanje po bazah podatkov ProQuest Dissertations and Theses – A&I. Podatkovna baza je najobsežnejša zbirka doktorskih disertacij in magistrskih nalog v svetovnem merilu. Vsebuje bibliografske podatke o več kot 3 milijonih doktorskih in magistrskih del z vsega sveta od leta 1743 dalje. Večino publikacij je možno kupiti v elektronski ali drugi obliki.  

Faktor vpliva – iz baz podatkov Journal Citation Reports 

Journal Citation Reports (JCR) je faktografska baza podatkov, ki vsebuje zapise s podatki o faktorju vpliva za pomembnejše svetovne serijske publikacije. V sistemu COBISS.SI so na voljo podatki od leta 1994 dalje.

SNIP – faktor vpliva serijskih publikacij iz Source Normalized Impact per Paper

SNIP (Source Normalized Impact per Paper) je faktografska baza podatkov, ki vsebuje zapise s podatki o faktorju vpliva znanstvenih publikacij, ki jih pokriva baza podatkov Scopus. V sistemu COBISS.SI so na voljo podatki od leta 1999 naprej. 

SpringerLink – NOVO

SpringerLink je namenjena za iskanje, pregled in uporabo znanstvene literature s področja biomedicine, poslovnih ved in ekonomije, geološke znanosti, kemija, matematika, medicina, okoljske vede, računalništvo, humanistike, psihologije, sociologije, pravo itd. Vključuje dostop do bibliografskih podatkov in celotnih besedil revij, knjig, serij, protokolov, referenčnih del (enciklopedij, priročnikov) in konferenčnih del. 

Google Scholar

Google učenjak vam omogoča iskanje člankov, disertacij, knjig, poročil itd. iz različnih virov – založnikov, arhivov odprtega dostopa, spletnih strani akademskih inštitucij. Iskanje poteka tudi po citirani literaturi. Oddaljeni dostop vam omogoča dostop do besedil člankov v skladu z licenčnimi pogoji.  

Dostop (in oddaljeni dostop) do nekaterih informacijskih virov vam nudijo tudi splošne knjižnice (npr. Knjižnica Mirana Jarcaostale knjižnice) ter NUK (Narodna in univerzitetna knjižnica) v katero se lahko vpišete tudi prek spleta. Članarino za NUK študentom in zaposlenim na FIŠ poravna fakulteta, ostane vam le strošek izdelave izkaznice (cca. 3,5 eur). Nekaj prosto dostopnih baz podatkov pa najdete tudi na naši spletni strani (glejte zavihek Podatkovne zbirke).

E-priročniki

Priročniki FIŠ

Enciklopedije

Slovarji

Prevajalniki (brezplačni)

E-knjige

Google Knjige – Iskanje po celotnih knjižnih besedilih in odkrivanje novih knjig.

DOAB (Directory of Open Access Book) – Odprtodostopne knjige – beta verzija.

INTECH books – Brezplačne e-knjige.

Microsoft eBooks – Brezplačne e-knjige.

SpringerLink – e-books collection – Dostop iz prostorov knjižnice.

The National Academies Press – Brezplačne e-knjige.

Mirovni inštitut – Brezplačne e-knjige.

Referenčna orodja

Zotero

Zotero je brezplačno, odprto-kodno raziskovalno spletno orodje, ki uporabniku pomaga zbrati, organizirati in analizirati vire (citate, polna besedila, spletne strani) ter omogoča skupno rabo rezultatov vašega raziskovanja. Omogoča vam shranjevanje polj o avtorju, naslovu in viru ter izvoz teh podatkov. Naložite si ga lahko kot dodatek v spletnih brskalnikih Firefox, Chrome oz. Safari, kjer zazna spletni vir in samodejno shrani popolne referenčne podatke v ustrezna polja (za članke, knjigo ali druge predmete). Prav tako ga je mogoče uporabljati v nepovezanem načinu (npr. na letalu). V pomoč vam bo predvsem pri pisanju strokovnih, znanstvenih in drugih besedil. Če želite izvedeti še kaj več o Zoteru, obiščite spletno stran:  https://www.zotero.org/support/sl/quick_start_guide.

Endnote Web

Endnote Web je spletno orodje za upravljanje z referencami, ki jih navajamo oz. citiramo pri pisanju strokovnih, znanstvenih in drugih besedil. Gre za program, ki ni prosto dostopen – je plačljiv. Program vam omogoča iskanje po različnih servisih in vnos bibliografskih zapisov, ročni vnos bibliografskih podatkov (če programsko to ni mogoče), uvoz datotek z bibliografskimi zapisi iz različnih podatkovnih baz, oblikovanje, izpis ter izvoz bibliografije (z različnimi slogi citiranja) itd. Več o Endnote-u na: http://endnote.com/training/qrc/x7qrc-win.pdf.

Diplomske naloge (VS)

Diplomske naloge (UN)

Magistrske naloge

Doktorske disertacije

Vsa zaključna dela so dostopna v Repozitoriju samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij – ReVIS

Skip to content