Računalniška infrastruktura

Povezava do HPC centra FIŠ

Naša glavna računalniška infrastruktura je Visoko zmogljiv računalnik (High Performance Computer, HPC), imenovan Rudolf ali Rudy. Vsebuje 736 procesorskih jeder, s 3,6 TB RAM, deluje na 13 Tflops s 96 TB trdim diskom. Rudyem upravlja CentOS 6.5 64-bitni Linux sistem.

Glavna uporaba Rudyja so množične numerične simulacije, ki so jedro vseh naših raziskovalnih smeri. Poleg tega, naš raziskovalni center, ki je zgrajen okrog Rudyja, izvaja, upravlja in sodeluje pri temeljnih, aplikativnih, eksperimentalnih in strokovnih projektov ter nalogah, ki zahtevajo uporabo HPC-a. Ti vključujejo različne zainteresirane iz gospodarstva, lokalne skupnosti, državnih organov, mednarodnih raziskovalnih in komercialnih institucij, nevladnih organizacij in drugih. HPC se uporablja tudi za izobraževalne potrebe.

———————————————————————————————-

Visoko zmogljivemu računalniku Rudolf se je konec leta 2019 pridružil še Trdina.

Evropska unija je preteklo leto izbrala 8 superračunalniških centrov za gostovanje superračunalniške infrastrukture EuroHPC, med katerimi je tudi slovenski center. Od tu je nastal projekt »Nadgradnja nacionalnih raziskovalnih infrastruktur – HPC RIVR«. HPC RIVR je najzmoglivejši superračunalniški sistem v Sloveniji. Gre za vzpostavitev superračunalniškega centra z glavnim ciljem krepitve nacionalnih visokozmogljivih računskih kapacitet za potrebe slovenskega raziskovalno-inovacijskega in gospodarskega prostora. Prijavitelj in koordinator projekta HPC RIVR je Univerza v Mariboru, konzorcijska partnerja pa sta Institut informacijskih znanosti-IZUM in Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu.

HPC RIVR Slovenijo umešča med države z razvito superračunalniško tehnologijo, na lestvici Top500 pa med 100 največjih superračunalnikov na svetu. Projekt bo posebej podprl raziskave in razvoj novih storitev na področjih, ki pomembno zaznamujejo globalne trende na področju superračunalništva.

Del projekta HPC RIVR je HPC Trdina, ki ima namen vzpostaviti testno superračunalniško okolje, ki bo prispevalo k trajnostnemu razvoju dolenjske in širše regije. HPC Trdina je nameščen v nadgrajeni strežniški sobi Fakultete za informacijske študije v Novem mestu in omogoča širitev IT infrastrukture fakultete ter njeno nemoteno obratovanje. HPC Trdina je zgrajen na bazi HPC Maistra, ki je nameščen v UM. Izbrali smo minimalno število komponent, ki zagotavljajo superračunalniški sistem, ki bo omogočal hiter dostop do HPC Maister in do HPC Vega, katerega zagon je predviden konec leta 2020 in se bo nahajal v prostorih IZUM-a. 

Skip to content