ISIT 2010 v znamenju odprte kode

Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu je 11. in 12. novembra 2010 v Hotelu Balnea v Dolenjskih Toplicah organizirala 2. mednarodno konferenco ISIT 2010, ki je ena pomembnejših mednarodnih IKT konferenc v Sloveniji. Vzporedno s konferenco je potekal gospodarski forum, ki ga je FIŠ organiziral z Gospodarsko zbornico Dolenjske in Bele krajine (GZDBK).

ISIT 2010 sledi postavljenim ciljem in pridobiva na pomembnosti kot ena pomembnejših IKT konferenc v Sloveniji. Letošnja konferenca je prinesla dve novosti. Poleg socialnih medijev sta rdeča nit podatkovno rudarjenje in spletne tehnologije (predvsemcloud computing) s poudarkom na resničnih aplikacijah. 

O odprti kodi je na letošnji konferenci predaval  dr. Ingo Mierswa, izvršni direktor podjetja Rapid-I GmbH iz Nemčije. V podjetju Rapid-I GmbH razvijajo enega izmed nabolj priljubljenih paketov za podatkovno rudarjeje in poslovno inteligenco RapidMiner, ki ga uporabljajo v več kot 40 državah po vsem svetu. Njihove storitve uporabljajo znana podjetja kot so Pepsi, E.On, farmacetsko podjetje Sanofi-aventis in mnogi drugi. Dr. Les Squires, soustanovitelj in predsednik podjetja World Jenny iz ZDA je govoril o socialnih medijih, dr. Matjaž B. Jurič, vodja Cloud Computing in kompetenčnega centra za SOA iz Slovenije pa o oblačnih storitvah.

Mednarodne konference ISIT 2010 so se oba dneva brezplačno udeležili tako študentje Fakultete za informacijske študije Novo mesto kot tudi okoli 40 dijakov in študentov novomeških srednjih in višjih šol. Ob tem je doc. dr. Janez Povh, dekan FIŠ dejal, da tako “povezujemo fakulteto, študente in lokalno gospodarstvo ter jih z mednarodno konferenco ISIT 2010 intenzivneje seznanjamo z novostmi na področju informacijske tehnologije.”

Na konferenci je FIŠ podpisal tudi sporazum o partnerstvu s Centrom odprte kode Slovenije. S podpisom konzorcijske pogodbe je FIŠ tudi formalno postal član COKS, konzorcija uglednih podjetij in organizacij, ki je nacionalni spodbujevalec razvoja, uporabe in znanja o odprtokodnih tehnologijah in rešitvah.

Že drugo leto zapored je ob mednarodni konferenci ISIT potekal 2. gospodarski forum IKT, na katerem so se zbrali ključni mednarodni in slovenski predstavniki IKT in številni navdušenci nad inovacijami. Na letošnjem forumu je beseda tekla o odprti kodi, priložnostih za podjetja in njenem sociološkem fenomenu, ki se pojavljajo v družbi (open society, open enterprise). Forum je bil organiziran v sodelovanju s Centrom odprte kode Slovenije (COKS) in Gospodarsko zbornico Dolenjske in Bele krajine. „Forum se uveljavlja kot dogodek edinstvene narave, ki je na dobri poti, da postane eden pomembnejših dogodkov s področja inovacij v IKT v Sloveniji,“ je poudaril dr. Mertik. Dodal je še, da forum s takimi cilji postaja katalizator in priložnost za razvoj regije, znanja in podjetništva v regiji.

 Les Squires, dr. Ingo Mierswa in dr. Matjaž B. Jurič so se pogovarjali z dr. Metejem Mertikom. Preberite intervju*.

*Intervju je potekal v angleškem jeziku in ni preveden.

Skip to content