Šmarješke Toplice, 10. 11. 2016

V četrtek, 10. novembra 2016, se je v Hotelu Šmarjeta v Šmarjeških Toplicah odvila že 8. mednarodna konferenca Informacijske družbe in informacijskih tehnologij ITIS, ki jo vsako leto v novembru organizira Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu (FIŠ).

Zbranemu občinstvu, strokovnjakom iz akademije in podjetništva, ki se tako ali drugače ukvarjajo z informacijsko-komunikacijskimi tehnologijami (IKT), so bile predstavljene različne zanimive in aktualne teme hitro razvijajočih se interdisciplinarnih ved s področja računalništva in družboslovja.

Na konferenci so predavali štirje glavni govorniki (“Keynote speakers”): Prof. dr. Marko Bohanec z ljubljanskega Inštituta Jožef Stefan je predaval na temo podatkovnega rudarjenja za podporo odločanju, doc. dr. Luka Kronegger z ljubljanske Fakultete za družbene vede predstavil sociološko analizo slovenske znanosti. Doc. dr. Lovro Šubelj z ljubljanske Fakultete za računalništvo in informatiko je govoril o analizi znanstvenih baz podatkov, doc. dr. Robert Kopal z Visoke šole Algebra v Zagrebu pa je zbranim predstavil analizo družbenih omrežij z namenom zagotavljanja državne varnosti.

Poleg omenjenih se je na konferenci, ki je potekala v angleškem in slovenskem jeziku, predstavilo še kar nekaj zanimivih gostov, med drugim je prof. dr. Borut Rončević (FIŠ) predstavil projekt InnoHPC, prorektor za informatizacijo Univerze na Reki, prof. dr. Zlatan Car pa superračunalnik Bura, letošnjo pomembno pridobitev reške univerze. Prof. dr. Andreas Hinziz LMU Munich je predaval o prepletanju matematike in psihologije, dr. Ciril Petr (IMFM Ljubljana) pa o računalniških eksperimentih s hanojskimi grafi.

Aktualni so bili tudi prispevki izr. prof. dr. Blaža Rodiča (FIŠ), ki je zbranim razlagal o modeliranju mednarodnih migrantskih tokov, mag. Marko Potokar (Inštitut za računalniško forenziko) je govoril o uporabi IKT za nadzor in varnost zaposlenih, doc. dr. Tomaž Aljaž (FIŠ) pa je predstavil uporabo agilnih metodologij za večjo učinkovitost pri izvajanju projektov.

8. mednarodno konferenco ITIS je slovesno zaključil dekan FIŠ, prof. dr. Dejan Jelovac, sledilo pa je še sproščeno drženje udeležencev konference ob večerji.

Sponzorja prireditve sta bili podjetji ITAD in In2data, ki se jim organizator, Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu, tudi na tem mestu iskreno zahvaljuje. 

Skip to content