Včeraj, 16. oktobra, smo v okviru dneva odprtih vrat slovenskih superračunalniških centrov odprla svoja vrata za ogled našega lastnega superračunalnika HPC Trdina. Dogodka so se v velikem številu udeležili dijaki šolskega centra Novo mesto in vsi zainteresirani posamezniki, kjer jih je pozdravil naš dekan, prof. dr. Matej Makarovič, ter jim predstavil našo fakulteto in študijske programe.

Vodja laboratorija za superračunalništvo, umetno inteligenco in podatkovne znanosti, izr. prof. dr. Biljana Mileva Boshkoska, je udeležencem dogodka podrobneje predstavila kako Slovenija s svojim znanjem, vlaganjem v infrastrukturo in uporabo zmogljivih sistemov igra pomembno vlogo pri razvoju superračunalništva. S praktičnim prikazom uporabe superračunalnika Trdina pa so obiskovalci dobili boljši vpogled v same tehnologije in razvoj superračunalništva v Sloveniji.

V zadnjem delu predstavitve smo obiskovalce tudi povabljeni, da so si pobližje ogledali superračunalnik Trdina, vsi prisotni in željni znanja pa so bili prav tako povabljeni na naslednji Dan odprtih vrat superračunalnikov, ki bo ponovno prihodnje leto.

Nekaj utrinkov iz dogodka pa si lahko ogledate v galeriji:

Skip to content