izr. prof. dr. Pavle Boškoski

E-mail: pavle.boskoski@fis.unm.si 
Govorilne ure: po dogovoru
Bibliografija: COBISS šifra 34624 

Izr. prof. dr. Pavle Boškoski je raziskovalec na Inštitutu Jožefa Stefana (Odsek za sisteme in vodenje).

———


Associate Prof. Dr. Pavle Boškoski is a Research Fellow at the Jožef Stefan Institute (Department of Systems and Management).

2. letnik

Spletno programiranje

Predmet Spletno programiranje (Oblikovanje in programiranje spletnih strani*) študentom predstavi konkretne procese programiranja, kot so jezik HTML, slogovne predloge CSS, jezik JavaScript in objektni model DOM, jezik PHP in poizvedovalni jezik SQL, ki jih uporabljamo za oblikovanje spletnih strani, programiranje na strežniku ali pri klientu ter pri oblikovanju podatkovnih baz. V tem procesu se študentje naučijo načrtovati programe in razumejo pomen načrtovanja in testiranja programske opreme. Operativno poznajo programske jezike za spletno programiranje in so sposobni izdelati dinamično spletno stran. Študentje poleg obiskovanja predavanj in vaj pripravijo še seminarsko nalogo, kjer sami preizkusijo predavano snov. Povezava na učni načrt. 

2. letnik

Spletno programiranje

Predmet Spletno programiranje študentom predstavi konkretne procese programiranja, kot so spletna ogrodja, DTD, jezik HTML, slogovne predloge CSS, jezik XML, jezik JavaScript in objektni model DOM, jezik PHP in poizvedovalni jezik SQL, ki jih uporabljamo za oblikovanje spletnih strani, programiranje na strežniku ali pri klientu ter pri oblikovanju podatkovnih baz. V tem procesu se študentje naučijo načrtovati programe in razumejo pomen načrtovanja in testiranja programske opreme. Operativno poznajo programske jezike za spletno programiranje in so sposobni izdelati dinamično spletno stran. Študentje poleg obiskovanja predavanj in vaj pripravijo še seminarsko nalogo, kjer bodo sami preizkusili predavano snov. Povezava na učni načrt. 

1. letnik

Spletno programiranje 1

Predmet Spletno programiranje študentom predstavi konkretne procese programiranja z jeziki  HTML, XML, XHTML, SVG, HTML 5, principe za oblikovanje spletnih strani in spletnega programiranja pri klientu (jezik JavaScript, Objektni model DOM, Tehnologija AJAX, Podatkovni format JSON). V tem procesu se študentje naučijo načrtovati programe in razumejo pomen načrtovanja in testiranja programske opreme. Operativno poznajo programske jezike za spletno programiranje in so sposobni izdelati vzorčno spletno aplikacijo. Študentje poleg obiskovanja predavanj in vaj pripravijo še seminarsko nalogo, kjer bodo sami preizkusili predavano snov. Povezava na učni načrt.

2. letnik

Spletno programiranje 2

Pri predmetu Spletno programiranje 2 študentje poglobijo poznavanje delovanja Interneta in svetovnega spleta ter razvijejo sposobnosti dela s tehnologijami za spletno programiranje in razvoj dinamičnih aplikacij. Študentje se operativno ukvarjajo s programskimi jeziki za spletno programiranje na strani klienta in strežnika, kot so jezik PHP za spletno programiranje na strežniku, jezik SQL za relacijske podatkovne baze, spletno ogrodje Django, arhitektura Model-View-Controller ter predloge na primeru sistema za predloge Smarty. Predmet ponudi tudi splošen pregled varnosti spletnih aplikacij, uporabe piškotkov in delovanja uporabniške seje. Študentje pripravijo še seminarsko nalogo, kjeruporabijo standardne podatkovne strukture in algoritme, po opravljenem predmetu pa so sposobni izdelati dinamično spletno stran. Povezava na učni načrt.

1. letnik

Razvoj strežniških spletnih aplikacij

Pri predmetu Razvoj strežniških spletnih aplikacij se študenti seznanijo s teoretskimi osnovami in s praktičnimi vidiki razvoja spletnih aplikacij. Naučijo se uporabljati nekaj najaktualnejših programskih orodij in bistveno nadgradijo svoje znanje programiranja. Študenti se usposobijo za načrtovanje in razvoj spletnih aplikacij na različnih platformah, za primerjavo in izbiro primernih orodij in ogrodij za razvoj spletnih aplikacij ter za uporabo širokega nabora elementov potrebnih za celovit razvoj spletnih aplikacij (baze podatkov, spletne storitve, strojna orodja). Povezava na učni načrt.

Skip to content