Podjetja, inštituti in druge organizacije zbirajo velike količine podatkov, ki jih ne morejo obdelati. Na rezultate simulacij čakajo tudi več tednov, kar močno upočasnjuje inovativnost ideje in povzroča dodatne stroške.


Računalniki so nam olajšali življenje, ga naredili zabavnejšega in hitrejšega. Z dodatkom interneta so možnosti za razširjanje znanja, ustvarjalnosti in razvoja postale skoraj neomejene. Kljub temu pa z namenom, da bi dosegli novo dodano vrednost in tržno prednost, raziskovalne in razvojne ekipe, zagonska podjetja in akademiki hitijo z odkrivanjem novih idej. Želijo si novih izumov, preizkusiti delovanje izdelka, testirati novo zdravilo, … vsem tem novim potrebam pa zaradi zahtevne obdelave podatkov osebni računalniki niso več kos.


Hitrejšo obdelavo podatkov, nižje stroške in posledično večjo kompetenčno prednost nam omogoča visokozmogljivi računalnik (ali superračunalnik). Tehnologija ni nova, je pa sedaj vse bolj dostopna. Visokozmogljivi računalniki (angleško High-performance computers – HPC) so najmočnejši računalniki na svetu. Gre za računalniški sistem, ki je v zelo kratkem času sposoben obdelati velike količine podatkov in reševati zapletene numerične težave na različnih področjih. Najbolj je znana njegova uporaba za napovedovanje vremena, vendar dobre prakse kažejo, da se lahko široko uporablja tudi v fiziki, kemiji, jedrski znanosti, astronomiji, grafičnih simulacijah, animacijah itd.


Visokozmogljivi računalniki porabljajo ogromne količine energije, kar se odraža tudi v velikih vzdrževalnih stroških, vendar kljub temu postajajo dostopnejši ne le kot infrastruktura, temveč tudi kot storitev. Ni torej nujno, da ima vsako podjetje svojega. Možno je plačati dostop (t. i. »node hours«) kot storitev pri različnih ponudnikih, kot so spletna storitev Amazon, Google Cloud in Sabalcore. Tisti, ki si želijo bolj oseben pristop, se lahko obrnejo na podjetja ter raziskovalne inštitute, ki ponujajo razširjene storitve in lahko celo pomagajo odpraviti majhne težave s prototipi, za katere podjetja nikakor ne najdejo prave rešitve: stroškovno in časovno učinkovito.


Uporaba visokozmogljivega računalnika in pisanje ukaznih vrstic ni enostavno, zato konzorcij 8 partnerjev iz 4 držav (Waterford Institute of Technology, Univerza Northumbria, Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu, Ambrosys, Arctur, Uefiscdi, ANCD in Vega Press Ltd) izvaja projekt SME/HPC, katerega namen je razviti gradiva in smernice za usposabljanje zaposlenih v srednjih in malih podjetjih, da bi preko kratkih izobraževanj spoznali prednosti uporabe visokozmogljivih računalnikov pri razvoju inovativnih izdelkov in storitev.


Če želite izvedeti več o projektu, obiščite spletno stran.

Na spletni strani je na voljo tudi usposabljanje, ki je namenjeno malim in srednjim podjetjem v obliki učnega gradiva.

Skip to content