Danes, v četrtek, 21. 3. 2024, smo na Fakulteti za informacijske študije izpeljali informativno strokovno ekskurzijo za dijake Šolskega centra Krško-Sevnica. Beseda je tekla o superračunalništvu, umetni inteligenci in ChatGPT, predstavili pa smo jim tudi lasten superračunalnik.

V okviru strokovne ekskurzije je vse prisotne najprej nagovoril dekan naše fakultete, prof. dr. Matej Makarovič. Sledila je predstavitev vodje laboratorija za superračunalništvo, umetno inteligenco in podatkovne znanosti, prof. dr. Biljane Mileve Boshkoske in predstavnika službe za informatiko na FIŠ, Janija Pogačarja, ki sta spregovorila o superračunalništvu, superračunalniškemu HPC centru in našem lastnem superračunalniku Trdina. V nadaljevanju pa sta sledila še predavanje »Ko stroji prevzamejo razmišljanje: Razkritje skrivnosti umetne inteligence« doc. dr. Pančeta Panova in predavanje zn. sod. dr. Nike Brili, ki je spregovorila pod naslovom »ChatGPT: umetna inteligenca ali naravna neumnost?«.

Dijaki so se tako imeli možnost seznaniti z delovanjem in razvojem superračunalništva, s praktičnim prikazom uporabe našega superračunalnika Trdina pa so dobili še boljši vpogled v samo superračunalniško tehnologijo. Bolje so se spoznali tudi z razvojem in delovanjem umetne inteligence, ki danes predstavlja eno najhitreje rastočih področij računalništva. Nenazadnje pa so spoznali tudi delovanje in možnosti uporabe orodja umetne inteligence ChatGPT.

Skip to content