Obveščamo vas, da bo imela izr. prof. dr. Biljana Mileva Boshkoska v postopku izvolitve v naziv redne profesorice za področje Računalništva in informatike, javno inavguracijsko predavanje z naslovom Razložljivo odločanje: Premostitev vrzeli med strokovnjaki in velikimi podatki v digitalnem svetu (Explainable Decision Making: Bridging the Gap Between Experts and Big Data in a Digital World).

Inavguracijsko predavanje bo v petek, 1. marca 2024, ob 11. uri v predavalnici Alfa.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Povzetek:

Razložljivo odločanje: Premostitev vrzeli med strokovnjaki in velikimi podatki v digitalnem svetu
Tradicionalni odločitveni modeli so se močno zanašali na vgrajevanje znanja strokovnjakov v algoritme. Vendar pa je v naši hitro razvijajoči se, digitalno preoblikujoči se družbi pridobivanje znanja strokovnjakov na hitro razvijajočih se področjih lahko izziv. To pogosto vodi k temu, da znanje strokovnjakov dopolnjujemo z informacijami iz razpoložljivih velepodatkov. Naši velepodatki pa odražajo in ohranjajo obstoječe socialne in ekonomske predsodke ker predstavlja velik izziv.
Moje raziskave se osredotočajo na reševanje tega izziva z razvojem razložljivih odločitvenih modelov, ki izkoriščajo tako znanje strokovnjakov kot velepodatke. Ti modeli so bili uspešno uporabljeni na različnih področjih, vključno z izobraževanjem, analizo trga dela in odkrivanjem ekstremizma.
Na svoji predstavitvi bom predstavila različne modele odločanja, od preprostih modelov, ki temeljijo na strokovnjakih, do modelov, ki uporabljajo najnovejših jezikovnih modelov. Bom poudarila pomen razložljivosti v procesu odločanja, kar zagotovila preglednost in zaupanje v rezultate.

Vljudno vabljeni.

Skip to content