V sredo, 27. novembra 2019, so na sedežu Univerze v Mariboru zagnali nov prototipni superračunalnik Maister v sklopu projekta HPC RIVR. Kot predstavnika naše fakultete, ki je tudi konzorcijski partner projekta, sta se dogodka udeležila dekan red. prof. dr. Dejan Jelovac in vodja projekta na FIŠ izr. prof. dr. Biljana Mileva Boshkoska. Slavnostni govornik na simboličnem zagonu superračunalnika je bil predsednik vlade g. Marjan Šarec. Gumb za zagon pa je vklopil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo g. Zdravko Počivalšek.

Prototipni superračunalnik Maister je bil zgrajen v okviru projekta HPC RIVR, katerega koordinator je Univerza v Mariboru, konzorcijska partnerja pa smo Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu in Institut informacijskih znanosti. V projektu sodelujejo tudi pogodbeni partnerji, ki so vse javne raziskovalne organizacije, ki so članice konzorcija Slovenskega nacionalnega superračunalniškega omrežja – SLING.

Projekt HPC RIVR prispeva k trajnostnemu razvoju širše regije. Pričakujejo se boljši rezultati pri opravljanju raziskovalne dejavnosti s pomočjo posodobljene HPC raziskovalne infrastrukture, kar bo vplivalo na dvig kakovosti znanstvenoraziskovalnih dosežkov. Hkrati se bo izboljšalo tudi podporno okolje za gospodarstvo ter se s tem pripomoglo k njegovi večji konkurenčnosti. Pri projektu gre torej za vzpostavljanje integrirane in dostopne visoko zmogljive računalniške infrastrukture.

V okviru projekta HPC RIVR je bil torej najprej zgrajen prototipni računalnik z delovnim imenom Maister na Univerzi v Mariboru, vzporedno pa na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu vzpostavljamo strežniški sistem za oddaljen dostop, imenovan Trdina. Namenjen bo preizkušanju hitrih povezav in uporabe prototipnega in primarnega superračunalnika v Mariboru z oddaljene lokacije.

Projekt financirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (80 %) ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (20 %), v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike 2014-2020.

Skip to content