V četrtek, 21. novembra 2019, je umrl slovenski znanstvenik prof. dr. Anton Mavretič.

Prof. dr. Anton Mavretič, po rodu Belokranjec iz vasi Boldraž pri Metliki, je bil profesor in pridruženi raziskovalec pri Centru za vesoljsko fiziko na Bostonski univerzi, dolgoletni sodelavec ameriške vesoljske agencije NASA ter dopisni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Študij elektrotehnike je pričel na ljubljanski univerzi, diplomiral in doktoriral pa je v ZDA. Dolga leta je bil zaposlen na univerzi Massachusetts Institute of Technology (MIT), kjer je s svojim znanstvenim in inženirskim znanjem sprojektiral enega od pomembnih raziskovalnih instrumentov za doslej najbolj oddaljen človekov izdelek v vesolju, vesoljsko kapsulo Voyager. Načrtoval, preizkusil in usposobil je instrument za meritev solarnega vetra, s katerim je človeštvo pridobilo številne podatke o Sončevem vetru, njegovi hitrosti, gostoti, temperaturi, tlaku in plazmi.

Po upokojitvi je bil prof. dr. Mavretič podpredsednik podjetja RF Power Products v New Jerseyju, hkrati pa je deloval kot svetovalec pri različnih podjetjih, najdlje pri podjetju Veeco v New Yorku. V tem času je opravljal tudi dela sodnega izvedenca na področju patentnih sporov in pri arbitražah. Zelo uspešno je deloval tudi kot predavatelj na akademskem ter kongresnem področju in tudi v različnih združenjih. Bil je tudi član Slovenskega svetovnega kongresa (SSK).

V letu 2011 nam je prof. dr. Mavretič podaril približno 600 strokovnih knjig. Leta 2012 je gostoval na naši fakulteti in izvedel predavanje na temo “Mali modularni kubični satelit za znanstvene namene – študentska izgradnja”. Predstavil nam je projekt, ki ga skupaj s svojimi sodelavci izvaja za Ameriške zračne sile (Air Force). Slikovito je opisal, kako v Ameriki poteka sodelovanje med univerzo in drugimi organizacijami. Z nekaj praktičnimi primeri nas je prepričal o zahtevnosti izzivov, ki jih je reševal v svoji karieri ter njihovi veličini.

Skip to content