Obdobje trajanja: 15. 6. 2023 – 14. 6. 2027

Naziv projekta: AI-powered Next Generation of VET (razpis: ERASMUS-EDU-2022-PEX-COVE)

Akronim projekta: AI4VET4AI

Koordinator projekta: Visoko učilište Algebra, dr.sc. Maja Brkljačić

Partnerji: 

26 partnerjev iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Turčije, Irske, Grčije, Italije, Španije, Nizozemske, Nemčije in Srbije.

Vrsta projekta: Razvojno-raziskovalni projekt

Kratek opis projekta:

Cilj projekta AI4VET4AI je oblikovati transnacionalno evropsko platformo odličnosti v poklicnem izobraževanju in usposabljanju (VET), ki bo pomagala premostiti trenutno pomanjkanje veščin, vezanih na umetno inteligenco (AI). S tem bomo spodbudili ponudnike VET, da prepoznajo in sprejmejo svoj delež prizadevanj za razvoj in implementacijo AI-rešitev.

Konzorcij sestavljajo ponudniki VET, raziskovalne institucije in podjetja s področja AI. Skupaj bomo poiskali vrzeli v veščinah, vezanih na AI, še posebej v sektorjih zdravstva, turizma, kmetijstva, poslovnega upravljanja in načrtovanja pametnih mest.

Na tej podlagi bomo ustvarili 10 množičnih odprtih spletnih tečajev za dijake v poklicnem izobraževanju in odrasle, ki se izobražujejo med delom. Zagotovili bomo podporo učiteljem in trenerjem VET v obliki učnih gradiv za izobraževanje učiteljev. Ustanovili bomo 8 kampusov za AI VET in 7 inkubatorjev za inovacije VET, v katerih se bodo dijaki in odrasli naučili uporabljati umetno inteligenco za reševanje problemov.

Skupno bo naše programe v okviru projekta obiskovalo več kot 1.000 dijakov ljudi. Leta 2018 je Evropska unija prisegla, da postane vodilna regija na svetu pri razvoju in uvedbi vrhunske, etične in varne umetne inteligence. Naš projekt nas bo pripeljal korak bliže k temu cilju.

 

Projekt sofinancirata: Evropska komisija in Program Erasmus+

Skip to content