8.11.2023 so se študenti FIŠ, zlasti študenti 3. letnika programa Informatika v sodobni družbi VS (v nadaljevanju ISD), udeležili študijskega obiska podjetja Revoz d.d., enega najpomembnejših novomeških podjetij, ki je tudi edini proizvajalec avtomobilov v Sloveniji.

Študenti so najprej prisluhnili predavanju Simone Blažinč, ki je predstavila podjetje, vključno z mnogimi zanimivimi zgodovinskimi dejstvi, kot je ta, da je bila prav v Revozu izdelana zadnja Katrca na svetu, torej poslednji legendarni renault 4. Alan Pavlič z oddelka za informatiko je v nadaljevanju predstavil informacijski sistem Revoza, s posebnim poudarkom na e-poslovanju, saj je to področje za študente tretjih letnikov ISD še posebej pomembno.

Pod vodstvom Urške Bahor in Simone Blažinč so si nato ogledali proizvodnjo, ki je v veliki meri robotizirana, saj se podjetje ponaša z največjim številom robotov v Sloveniji. Prehodili so kar tri kilometre, na katerih so lahko videli vse – od osnovnih sestavnih delov do končnih izdelkov, ki so jih sodelavci Revoza nato morali še testirati glede ustreznega delovanja in varnosti. Ta del je še vedno lahko zaupan le ljudem in ne robotom. Trenutno v podjetju izdelujejo modele clio, twingo in twingo electric.

Študenti so bili nad študijskim obiskom navdušeni, pohvalili so topel in prijazen sprejem in kot so nekateri komentirali, so končno lahko v živo videli najlepši primer simbioze med ljudmi in roboti.

Skip to content